Venteværelse hos Kiropraktisk Klinik Trianglen

Akutte smerter

Isbehandling
Ved akutte smerter i din ryg, for eksempel akut hold i ryggen er det en god idé hurtigst muligt at bruge isbehandling. Du kan bruge en gelpose, der lægges i fryseren eller en pose frosne ærter. Isen pakkes ind i et viskestykke og lægges over det område i lænden, der gør mest ondt. Bruges 10-20 min, ikke længere. Der skal gå en time mellem hver gang, du bruger isen.

Læg gerne is på flere gange om dagen for at opnå den bedste effekt. Isen nedbringer hævelserne omkring de låst led, øger blodcirkulationen og får de omkringliggende muskler til at slappe af. Nerverne omkring området bliver lettere bedøvede, derved øges den smertestillende effekt, uden de bivirkninger som almindelig smertestillende medicin har.

Is skal ikke benyttes af børn eller svækkede ældre, eller hvis du har en hjerte-/ kredsløbssygdom.

Varme
Varme skal ikke bruges ved akutte smerter, da det kan forværre din tilstand. Ved kroniske smerter kan varme derimod virke lindrende. En varmepude skal højst bruges et kvarter ad gangen.

Bevægelse og hvile
Ved akut smerte kan der være behov for at ligge ned og slappe af i ryggen. Det er vigtigt, at du ikke ligger ned for længe, da det kan forværre hævelsen omkring dine led. Det er derfor godt at skifte mellem at hvile og at gå lidt rundt. Prøv at bevæge dig så meget du kan, men undgå de stillinger og bevægelser, der forværrer smerten.

Hvis du vågner med smerte om natten, kan det hjælpe at stå op og gå lidt rundt, inden du igen lægger dig. Det er meget almindeligt, at smerter og stivhed bliver værre om morgen. Det skyldes, at når vi ligger ned, mindskes kroppens tryk på bruskskiverne, hvorved væsken i bruskskiverne forøges, de “svulmer”.

En hævet bruskskive kan trykke og irritere nerverne i ryggen. Sov ikke for længe og prøv at gå rundt, efter du er stået op, oftest vil det mindske irritationen.

Langvarige smerter

Gentagne smerter
Hvis man en gang har haft et anfald af rygsmerter, er det desværre stor risiko for, at de kommer igen. Ved tilbagevendende smerter vil du oftest få et træningsprogram af din kiropraktor.

Disse specifikke øvelser gør, at der bliver længere mellem tilbagefaldene, og de skal også laves, når du ikke har smerter. En god fysisk form med hensyn til kondition og styrke medvirker også til færre tilbagefald. Det kan være svært at helt undgå tilbagefald.

Brug den behandling der sidste gang virkede på dine smerter. Sørg for at du ikke afbryder behandlingsforløbet for tidligt. Mange patienter har gavn at komme til forebyggende eftersyn, for at spændingerne ikke skal nå at hobe sig op og skabe problemer.

Daglige smerter
Hvis du har daglige smerter, skal du ikke vente med at opsøge en kiropraktor for rådgivning og behandling.

Prøve at hold dig så aktiv som du kan. Gå en tur hver dag og hold dig i så god form som muligt. Hvis du har brug for at hvile ryggen, så læg dig ned og slap af i løbet af dagen. Undgå at sidde for længe. Prøv at tage på arbejde, men undgå bevægelser der forværrer dine smerter, så som at løfte for tungt. Se om du i en periode kan blive aflastet med andre arbejdsopgaver, hvis du har et tungt fysisk arbejde.

Smerter i lang tid kan påvirke dit humør. Prøv at holde så positiv en indstilling som muligt, det vil gøre dig mindre følsom overfor smerte, og hjælpe dig med at håndtere dårlige dage. Fokuser på alle de ting du faktisk kan lave med din krop, i stedet for det du ikke kan.

Træning

Forskellige ryg problemer kræver forskellig træning. Din kiropraktor vil vise dig de øvelser, der passer bedst for netop dit problem. Der kan være tale om stabiliserende træning for at styrke muskelkorsettet ved kroniske smerter, retningsspecifikke øvelser (McKenzie) hvis du har smerter, der kommer fra en irriteret bruskskive, smidighedstræning hvis dine muskler er for korte og styrketræning for at rette op på muskulære ubalancer.

Det er vigtigt at kombinere dine øvelser med konditionstræning, hvor du får pulsen op og kommer i god fysisk form.

Frem for alt – lav den type træning som du synes er sjov. Det vigtige er, at du får brugt din krop regelmæssigt og skaber en positiv indstilling til din krop og aktivitet!